Att långa, fina naglar känns lite extra lyxigt är vi nog många som håller med om. Det är dock långt ifrån alla som har råd att göra konstgjorda naglar på salong eftersom det är ganska dyrt. De behöver dessutom hållas efter och fyllas på (särskilt gelénaglar), vilket betyder att det handlar om mer än en engångskostnad.
Positivt i sammanhanget är att det finns många bra och hållbara lösnaglar som är lätta både att applicera och att ta bort. Det kan visserligen vara lite ”pyssligt” att fixa sina egna naglar, men gör du det till en rutin kommer du snart märka att det också är väldigt roligt. Dessutom sparar du både tid och pengar som du annars skulle ha lagt på ett besök hos en nagelteknolog.
Vi ger dig tipsen som gör det lättare att ta bort dina lösnaglar samt tipsar om hur du sköter dina naglar på bästa sätt – både inför och efter applicering respektive borttagning av lösnaglar.
Vi rekommenderar
Undvik att dra och riva
Det svåraste är förmodligen att ta bort lösnaglar, vilket gäller även om du har låtit göra gelé- eller akrylnaglar på en nagelsalong. Den nageltyp som är lättast att avlägsna är naglar gjorda av plast, som oftast ska sättas fast med hjälp av ett medföljande nagelklister.
Det du bör undvika är att slita eller dra av naglarna då det kan orsaka nageltrång – något som kan göra riktigt ont och vara svårt att bli av med! Därmed bör du istället försöka lossa lösnaglarna längs kanterna och plocka bort nagel för nagel, helst med pincett.
Att lösa upp naglarna för att underlätta borttagningen är en annan väg att gå, och väljer du det finns det många effektiva medel som är både effektiva och skonsamma mot naglar och hud.
Tips!
Dränk in en bomullstuss med medel och gör därefter ett ”paket” med hjälp av vanligt aluminiumfolie som du ”slår in” bomullstussen och fingrarna i.
Ta bort lösnaglar – steg för steg
- Rengör naglar och händer noga
- Var noga med att enbart klippa lösnaglarna och använd nagelsax eller klippare
- Använd en grövre nagelfil för att slipa ner nageln (ovansidan) så mycket som möjligt och försök undvika att komma åt dina egna naglar
- Ta nu en mjukare fil för att polera naglarna så att de blir så där friskt och härligt blanka och fina
- Avlägsnar eventuella rester av smuts och bakterier genom att doppa en rejäl bit bomull I nagellacksbortaggning som du lindar runt fingrarna med hjälp av vanligt aluminiumfolie
- Låt medlet verka cirka 20-30 minuter och efterbehandla enligt tipsen nedan.
Den viktiga eftervården
Naglar behöver omvårdnad i form av återhämtning och fukt, i synnerhet när de ofta blir ”utsatta för” nagelklister och ett lager plast. Det du kan göra för att ge dina naturliga naglar och nagelband chansen att absorbera så mycket fukt som möjligt är att sova med tunna bomullshandskar. Smörj in händer, naglar och nagelband, ta på handskar och vakna med mjuka, återfuktade naglar och händer.
Det du också kan tänka på är att använda en så fet handkräm som möjligt, och att gärna smörja in nagelbanden med nagelolja. Kokosolja är att föredra, då den är både revitaliserande och fuktighetsbevarande.
Det mest grundläggande är dock att hålla smuts och bakterier borta från både händer och naglar, vilket kan vara svårt om naglarna är väldigt långa. Det finns bra och smidigt verktyg som hjälper till att komma åt smuts som fastnat under naglarna och som kan orsaka infektioner.
Enklast är att tvätta naglar och nagelband varsamt men bestämt med en nagelborste, och sedan putsa och jämna till med en nagelfil.
Tips!
För riktigt långa lösnaglar kan en liten, smal tandborste göra så att du kommer åt ordentligt.
Stärk och vårda
Naglarna behöver stärkas för att hålla längre och för att växa bättre. Faktum är att en välmående nagel också blir lättare att måla och dekorera, samtidigt som det blir lättare att avlägsna lack om naglarna är omhändertagna och preparerade innan de lackas.
Något så enkelt som ett transparent baslack, gärna ett som stärker, är en bra början och kan med fördel användas både för långa och korta naglar. Nu pratar vi dock de naturliga naglarna som behöver tas om hand för att inte ta skada av allt konstgjort material.
Baslacket får gärna sitta kvar om du väljer att även måla naglarna med ett överlack, men se då till att underlacket är snyggt och jämnt applicerat för ett snyggare resultat som håller länge.
Många jobbar framför en datorskärm hela dagarna och är det något som torkar ut är det den strålning som skärmen sänder ut. Det gäller alltså inte bara hyn i ansiktet utan också händer och naglar. Har du möjlighet kan du försöka hålla ordning på naglarna med hjälp av en skonsam fil under tiden som du läser igenom en rapport eller sitter i telefonmöte. Med en burk kokosolja och en skön handkräm i skrivbordslampa klara du dig ganska långt.
Betyg på guiden: