Bästa eterisk olja lavendel

Badsalt

Eteriska oljor kan vara bra att använda både vid hudvård och om man känner sig trött, behöver bättra på koncentrationen eller har svårt att sova. Varje olja har sina specifika egenskaper och just lavendel kan vara extra bra vid sömnproblem eller om man behöver stressa ner och slappna av. 

Vi har testat många av marknadens mest populära eteriska oljor med lavendel för att välja ut de bästa produkterna. Efterhand det kommer nya lovande produkter undersöker vi dessa och uppdaterar vårt test när vi hittar nya vinnare.

Organic Harmony® Lavendelolja 10 ml

Denna lavendelolja från Organic Harmony® avger en alldeles ljuvlig och avslappnande doft. Organic Harmony® Lavendel Olja är en prisvärd produkt av hög kvalitet då den innehåller extra fin lavendel.

Produkten är lätt att dosera och doftar intensivt eftersom den är tillverkad av fin lavendel av hög kavlitet. Den lämpar sig därför bäst som rumsdoft, doftsättare i en aromalampa eller som aromterapi i badet. Ska oljan användas som hudvårdsprodukt bör den inte användas direkt på hud utan att den blandas ut.

En ekologisk olja som är lätt att dosera och ger en härlig avslappnande doft.

Vi hittar inget negativt med denna produkt.
Till produkt

Så är alla eteriska oljor utvalda

Vi har inför det här testet genomsökt många av marknadens mest populära eteriska oljor med lavendel. Bland dessa produkter har vi noggrant valt ut produkter med hög kvalitet i olika prisklasser. Våra egna produkttestare har testat alla produkter som ingår i detta test och bedömt var och en utifrån en rad kriterier.

Testerna för att hitta bästa eteriska olja med lavendel genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Dosering – Det ska vara enkelt att dosera oljan oavsett hur den ska användas. Då doften kan vara intensiv är det bra om det går att minimera risken för spill då det annars kan vara svårt att få bort doften.
  • Doftintensitet – Beroende på vilken sorts lavendel som har använts och hur utblandad oljan är kan doftintensiteten variera. Som hudvårdsprodukt behöver inte doften vara så intensiv men för exempelvis aromaterapi eller parfymtillverkning kan doften behöva vara något kraftigare.

Köpguide eterisk olja lavendel

Vilken av alla eteriska oljor med lavendel ska man då köpa? Vi har presenterat några vinnare som vi har testat och valt ut som de bästa. Sedan kan olika individuella behov leda fram till rätt produkt. Här i vår köpguide går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp.

Till skönhetsprodukter

Vill man göra egna skönhetsprodukter hemma som exempelvis tvål kan man använda eterisk olja med lavendel. Just tvål kan då få dubbla användningsområden med att den kan användas vid rengöring men också sprida sin lugnande doft i badrummet. Till tvål går det utmärkt att använda en olja som har en intensiv doft.

För badet

Önskar man ta ett avslappnande bad är det perfekt att droppa i några droppar med lavendelolja i badet. Det varma vattnet får då doften att spridas lättare och man kan avnjuta ett nedstressande aromabad. Kraftfulla dofter brukar gå bra att använda i ett bad.

Aromalampa och luftfuktare

Eteriska oljor är också populära att använda i aromalampor eller luftfuktare. Då värms oljan upp tillsammans med vatten och sprids lättare i luften samtidigt som den avger en härlig doft. Eftersom man bara använder någon droppe och doften sprids lätt kan man välja hur intensiv doft man vill ha.

Koncentrerade eller utblandade oljor

Eteriska oljor ska helst inte användas som de är direkt på huden. De flesta är i koncentrerade form och behöver först blandas ut innan de appliceras på hud. Är koncentrationen för hög kan det orsaka hudirritation.

Vanliga frågor och svar om eterisk olja med lavendel

Vad är eteriska oljor?

Det är oljor som avger dofter som har en viss effekt på vår sinnesstämning. Oljan framställs genom destillering och pressning av blad från örter, blommor, växter eller träd.

Vad kan man använda lavendelolja till?

Lavendelolja kan användas på exempelvis doftpåsar och kan användas till att sprida ljuvliga dofter i ett rum. Den går också att använda när man vill göra egna skönhetsprodukter, i ett avslappnande bad eller i exempelvis en aromalampa.

Hur använder man lavendelolja inom aromaterapi?

Då lavendel är avslappnande och lugnande är det perfekt att använda inom aromaterapi. Det enklaste är att tappa upp ett bad med några droppar lavendelolja. De varma ångorna sprider lättare den ljuva doften i badrummet.

Betyg på testguiden:

4/5 - (229 votes)