Bästa lavendelolja

Badsalt

Lavendeloljan är en av de populäraste eteriska oljorna. Den sprider en underbart ljuvlig doft som ger en lugn inverkan och passar bra för en rad olika användningsområden som aromaterapi, rumsdoft, hudvård och massageolja. För huden är oljan mjukgörande och vårdar och för sinnet blir det lättare att i stunden hitta harmoni och därmed minska stress och spänningar.

Det finns många lavendeloljor att välja mellan och vi har handplockat några av de mest populära produkterna på marknaden. Dessa oljor har testats och efterhand det kommer nya produkter som kan utmana våra vinnare undersöks dessa och testerna uppdateras kontinuerlig med ny information.

Crearome Lavendel Olja Eko

Denna lavendelolja från Crearome avger en alldeles ljuvlig och avslappnande doft. Crearome Lavendel Olja Eko är en prisvärd produkt av hög kvalitet då den innehåller extra fin lavendel från Frankrike.

Produkten är lätt att dosera och doftar intensivt eftersom den är tillverkad av fransk lavendel. Den lämpar sig därför bäst som rumsdoft, doftsättare i en aromalampa eller som aromterapi i badet. Ska oljan användas som hudvårdsprodukt bör den inte användas direkt på hud utan att den blandas ut.

En ekologisk olja som är lätt att dosera och ger en härlig avslappnande doft.

Vi hittar inget negativt med denna produkt.
Till produkt

Så är lavendeloljorna utvalda

I vår undersökning har vi noggrant granskat och valt ut produkter med hög kvalitet och i olika prisklasser. Våra produkttestare har fått testa alla utvalda lavendeloljor under en viss testperiod och har bedömt varje produkt utifrån en rad kriterier.

Testerna för att hitta bästa lavendeloljan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Doftintensitet – Produkterna kan dofta olika mycket, oavsett om det är högkoncentrerade eller utblandade oljor. Ska produkten användas som exempelvis hudvård får oljan inte ha en för stark doft, men fungerar i stället utmärkt i parfymtillverkning. Är doftintensiteten i stället för svag så att lavendeldoften försvinner allt för snabbt är produkten inte så prisvärd.
  • Användarvänlighet – Det ska gå lätt att dosera oljan oavsett om den ska användas på hud, som doftsättare på doftkuddar eller i en aromalampa. Eftersom oljan kan dofta mycket vill man inte gärna råka spilla ut den på ställen där doften sätter sig.

Köpguide lavendelolja

Det finns många väldoftande lavendeloljor att köpa. I våra tester har vi gått igenom och granskat utbudet i jakten på den bästa oljan. Vi har även tagit fram denna köpguide med tips och köpråd för att lättare hitta rätt produkt bland alla oljor.

Ren eller utblandad olja

Beroende på vilket användningsområde man har tänkt sig för lavendeloljan kan man välja mellan en produkt med ren, högkoncentrerad olja eller en utblandad.

Högkoncentrerade oljor ska inte användas direkt på huden utan måste först blandas ut innan applicering. Rena produkter kan exempelvis vara bra att använda om man vill göra egna hudvårdsprodukter eller om man vill använda den eteriska oljan som rumsdoft.

De utblandade oljorna brukar bestå av en mix av olika oljor och kan oftast användas direkt på hud. Denna typ av produkt passar bra som massageolja eller som hudvård.

Intensiteten på doften

Lavendelolja kan utvinnas från många olika sorters lavendel och kan därför ge olika intensitet i doften. Den finaste oljan brukar tillverkas av fransk lavendel och har en mycket intensiv lavendeldoft.

Fransk lavendel anses vara den finaste oljan och den doftar mer intensivt än många andra sorter. Ska produkten användas i ansiktet eller om man är känslig mot dofter behöver man välja en svagare variant som exempelvis bulgarisk eller grekisk olja. Lavandula Angustifolia, som också kallas för engelsk lavendel eller trädgårdslavendel, är en vanlig sort som ger en mild och söt doft.

Vanliga frågor och svar om lavendelolja

Vad är lavendeloljan bra för?

Doften har lugnande och rogivande effekt och oljan är naturligt antimikrobiell, mjukgörande och återfuktande för huden. Oljan kan användas som en rumsdoft, aromaterapi, som en massageolja eller i hudvård.

Är lavendelolja bra för huden?

Lavendelolja kan användas i ansikte och på kropp för att bland annat lindra eksem och acne. Den gör huden len och återfuktad och kan också hjälpa till med att minska inflammation i sår.

Hur fungerar lavendeloljan inom aromaterapi?

Studier har visat att lavendeldoften ger en rogivande effekt. Därför passar lavendeloljan utmärkt i ett avslappnande bad som aromaterapi eller som massageolja. Medicinska studier visar också att oljan är effektiv mot huvudvärk då doften lindrar värken.

Betyg på testguiden:

4/5 - (233 votes)