Bästa Primern » 4 produkter i test

Ansiktsserum

För att lyckas med makeupen så att det sitter på plats hela dagen är en bra primer ett måste. Den ser till att basmakeupen är snygg och hållbar samtidigt som det slätar ut huden genom att göra linjer och porer mindre synliga. Det är en sminkprodukt du inte kan vara utan och som gör stor skillnad i looken.

Vi har testat många olika primers på marknaden för att välja ut de bästa och mest populära produkterna. Vi uppdaterar regelbundet våra tester efterhand vi hittar nya produkter som kan utmana våra vinnare.

1. Clarins Sos Primer

Vår testvinnare i detta test blev Clarins Sos Primer som ger huden ett riktigt lyft. Primern suddar effektivt mörka ringar, ärr och andra synliga saker i huden som man önskar dölja. Primern ger också en bra färgkorrigering.

Produkten har en bra textur som passar bra under makeupen som bas. Den är uppfriskande för huden och ger hyn liv samt en ljusare ton.

Täcker mörka ringar och andra blemmor effektivt samtidigt som den är uppfriskande för huden.  Vi hittar inget negativt med denna produkt.
Till produkt

2. The Ordinary High-Adherence Silicone Primer

Är man på jakt efter en primer som mattar ner ska man ta en extra titt på The Ordinary High-Adherence Silicone Primer.

Förutom att matta ner är den utjämnande och återfuktande, vilket gör att makeupen sitter längre. Den fungerar också bra att använda efter dagkrämen utan någon makeup. Det här är en primer som fungerar för alla hudtyper.

En återfuktande primer som både mattar ner och jämnar ut.

Vi har inget att anmärka på denna produkt.
Till produkt

3. Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer 

Ytterligare en produkt som återfuktar bra är Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer. Produkten ger hyn en fin frisk lyster och ger en utslätande grund för makeupen. Innehållet består bland annat av ekologisk nordisk björksav, nordiska hjortron och arktiskt källvatten.

Primern passar bäst för normal till torr hy och är 100% vegansk. Förpackningen är också tillverkad av återvunnen plast.

Utslätande och återfuktande produkt som dessutom är vegansk. Passar inte lika bra för blandhy eller fet hy.
Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer 
Till produkt

4. Sensai Glowing Base

Vill man ha en primer som ger en härlig lyster ska man ta en titt på Sensai Glowing Base. Produkten innehåller pärlemorpigment som ger huden ett underbar fräscht glow som ser både läckert och naturligt ut.

Primern ger bra återfuktning och kan användas ensamt utan makeup för en pigg, hälsosam och naturlig look.

En produkt som både återfuktar och ger en naturlig och fräsch look på ett kick. Vi hittar inget negativt med denna produkt.  
Till produkt

Så är alla primers utvalda

Alla produkter i vår undersökning har noggrant valts ut utifrån hög kvalitet och i olika prisklasser. Våra produkttestare har genomfört tester för att bedöma varje produkt utifrån en rad kriterier.

Testerna för att hitta bästa primer genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Effekt och resultat– I testerna har vi tittat på om primern håller vad den lovar. Vi har bedömt effekten kring både hur sminket håller under en dag samt vilken slags finish som uppnås.
  • Konsistens och absorbering – Här har vi undersökt hur konsistensen är både i hur lättarbetad produkten är men även hur den känns på huden och hur den absorberas.
  • Extra egenskaper – Eftersom många produkter ger bra möjligheter att både kunna återfukta, minska synliga porer och ge en färgkorrigering med mera har vi även tittat på vilka produkter som erbjuder extra egenskaper.

Köpguide primer

En primer ska fungera som en bra grund i basmakeupen så att sminket sätter sig fint och håller sig på plats hela dagen. Sedan kan olika produkter ha lite fler egenskaper som vi ska gå igenom här i vår köpguide.

Mattande eller fukt och lyster

En primer som mattar ner kan vara bra om man har lite fetare hy som gärna blir lite blank. Har man i stället torr hud eller en hy som ser trött och glåmig ut kan man satsa på en primer som ger både fukt och lyster.

Återfuktning

Det är inte bara torr hud som behöver återfuktning utan ofta behöver även fetare hy extra fukt. Ibland kan fet hy bero på att man använder mycket uttorkande produkter som i stället överaktiverar talgproduktionen.

Minskad synlighet av porer och färgkorrigerande

Det finns också primers som är speciellt bra på att minska synligheten av porer och en del andra är färgkorrigerande. Har man behov av just dessa egenskaper kan det vara bra att först välja ut de produkter som har detta innan man tittar på ytterligare egenskaper.

Flera primers

Det kan också ibland vara bra att ha flera primers för olika problem till olika delar av ansiktet. Extra bra om man har blandhy där vissa delar är torra och andra lite fetare.

Pris 

De dyrare produkterna behöver inte vara bättre än de billigare. Ofta får man betala för ingredienser av högre kvalitet och produkter med fler egenskaper. Har man inte behov av allt räcker det gott med en budgetprodukt.

Vanliga frågor och svar om primer

Vad är en primer?

Det är en sminkprodukt som används i basmakeupen för att jämna ut och för att sminket ska sitta bättre och hålla en hel dag. En del primers ger lyster och ljusar upp medan andra ger ett mattare resultat.

Vilken primer ska man välja?

Bäst resultat får man om man väljer produkt efter hudtyp. En torr hy kan behöva en fuktgivande primer och fet hy en som mattar ner och absorberar överflödig olja. Täckningsgraden kan ha betydelse vid mörka ringar och blemmor.

När applicerar man en primer?

En primer kan appliceras efter att dagkrämen har absorberats. Genom att lägga primern innan foundation kan man bättre hålla makeupunderlaget snyggt och på plats hela dagen.

Betyg på testguiden:

4/5 - (229 votes)