Bästa Retinolkrämen » 4 produkter i test

ogonfransserum

Bland alla sorters hudvårdsprodukter har det blivit oerhört populärt med retinol som ingrediens. Det är egentligen inte så konstigt eftersom det har så positiva egenskaper på huden både för åldrande hud, psoriasis, acne och solskador. Retinol brukar dessutom användas i receptbelagda läkemedel, för behandlingar mot pigmentfläckar och svår akne.

Det finns många bra krämer att välja mellan och vi har handplockat några av de mest populära produkterna på marknaden. Dessa retinolkrämer har testats och efterhand det kommer nya produkter som kan utmana våra vinnare undersöks dessa och testerna uppdateras kontinuerlig med ny information.

1. Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer

En riktigt bra ansiktskräm mot fina linjer och rynkor hittade vi i produkten Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer. Denna retinolkräm är en 24-timmars kräm vilket innebär att den ger bäst effekt om den får verka så lång tid som möjligt. Därför är det bäst att applicera krämen innan sänggående. 

Dr Dennis Gross har erhållit flera utmärkelser för sina hudvårdsprodukter och vi förstår varför. Efter våra tester har vi kunnat se ett tydligt resultat på att huden blir mer spänstig och får lyster. Vi har även kunnat ana en minskning av problem med mörka ringar under ögonen.

En återfuktande ansiktskräm som ger tydliga resultat med spänstig hud och som ger lyster. Då produkten är förpackad i en glasburk med lock krävs god handhygien vid applicering.
Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Anti-Aging Moisturizer
Till produkt

2. Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream

En annan imponerande produkt är Dermalogica Overnight Retinol Repair + Buffer Cream som effektivt minskar rynkor och slapp hud. Här får man också två olika krämer. Båda är dermatologiskt testade och innehåller varken parfym eller konserveringsmedel.

Den första är en retinolbaserad och kraftfull antirynkkräm som reducerar ålderstecken, ger en jämn hudton, minskar pigmentförändringar och stimulerar cellförnyelsen. Retinolkrämen ska gärna verka över natten för att på bästa sätt stimulera både cellförnyelsen och kollagenproduktionen.

Den andra krämen är en återfuktande aloe-vera kräm som ger en intensiv återfuktning samtidigt som den lugnar huden.

En effektiv antirynkkräm där det medföljer en intensivt återfuktande kräm.

Krämerna har ingen doft vilket gärna hade varit önskvärt.
Till produkt

3. L’oréal Paris Revitalift Night Cream

Produkten L’Oréal Paris Revitalift Night Cream är en riktigt bra retinolkräm för att vara i budgetklassen. En prisvärd produkt i hög kvalitet som passar bra när fina linjer och rynkor blir mer framträdande.

Krämen passar mogen hy för personer på 40+ och som behöver lite extra hjälp när huden börjat tappa sin naturliga spänst. Den här nattkrämen fyller ut huden då den stimulerar cellförnyelse och hudens egen förmåga att producera hyaluronsyra som hjälper till att återfukta huden inifrån.

Återfuktande retinolkräm för mogen hy och som är en prisvärd budgetprodukt.papers. En del av våra testpersoner som är känsliga mot dofter upplever att denna kräm doftar lite väl mycket.
Till produkt

4. Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum

En högkoncentrerad kräm hittar vi i Peter Thomas Roth Retinol Fusion Pm Serum. Här är en riktigt hög halt av retinol vilket man får vara lite försiktig med då det gör huden solkänslig. Om serumet används på dagen bör man också använda solkräm.

I denna kräm finns en unik kombination av retinol, vitamin C och E som återställer hudens elasticitet och minskar uppkomsten av djupgående rynkor. Serumet ger även en varsam exfoliering vilket ger huden bättre förmåga att ta upp retinolet.

Ansiktskräm med hög koncentration av retinol som gör huden len och fräsch. En mycket dyr produkt och en aning hög halt av retinol som man får vara försiktig med.  
Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Serum
Till produkt

Så är retinolkrämerna utvalda

Vi har gått igenom marknadens populäraste retinolkrämer och handplockat produkter av hög kvalitet. Bland våra vinnare har vi utsett produkter i olika prisklasser, från budget till dyrare alternativ.

Testerna för att hitta bästa retinolkrämen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Innehåll – Här har vi tittat på vad produkterna har för halt av retinol och vad de egentligen innehåller. Dels vilka de verksamma ämnena är och vi har även bedömt mängden av onödiga tillsatser.
  • Effekt – I testerna har vi tittat på vilken effekt varje produkt har på huden. Först och främst om krämen verkar fungera över huvud taget, men även att den har önskad effekt och lever upp till vad som utlovas av produkten.
  • Pris – Här har vi tittat på priset i förhållande till vad retinolkrämen ger för resultat för att bedöma om det är en prisvärd produkt eller inte.

Köpguide retinolkräm

Här i denna köpguide går vi igenom vad man kan behöva tänka på inför ett köp av bästa retinolkrämen.

Retinolhalt

Hur mycket retinol huden behöver är mycket individuellt och kan bero på flera faktorer.

Det som är viktigt att tänka på är att en hög retinolhalt kan bli för mycket för huden även om man inte har känslig hud. Bland annat blir man mer solkänslig i hyn om man använder mycket retinol. Huden kan också till en början bli rödare, torrare och till och med flagnande av retinol. Det brukar vara tillfälligt och övergående innan huden har vant sig.

En låg halt innebär inte att produkten är ineffektiv utan en produkt med en koncentration på 0,01% kan vara fullt tillräcklig beroende på i vilket skick huden är från början.

Om man har mycket djupgående rynkor, pigmentfläckar och slapp hud kan man behöva en lite högre halt men det kan vara bra att testa sig lite fram så man inte väljer en för hög halt.

Läs alltid noggrant på produkten och förpackningen innan användning för att läsa vad tillverkaren rekommenderar och vilka varningar som finns. Ett råd är att börja med att applicera krämen varannan eller var tredje kväll under de två första veckorna för att därefter öka om huden inte visar någon irritation.

Andra antioxidanter

När retinol kombineras med andra antioxidanter kan det göra produkten ännu mer effektiv. Exempelvis kan C-vitamin vara en bra komponent att kombinera med.

Vanliga frågor och svar om retinolkräm

Vad är retinol bra för?

Det hjälper hudens kollagenproduktion, ger en jämnare hudton, reducerar pigmentfläckar, slätar ut linjer och förminskar porer.

När ser man effekt av retinol?

För att se resultat behöver man använda produkten regelbundet under en längre period. Det tar cirka en månad för hyn att förnya sig, så det krävs minst en månads användning för att se synliga resultat.

Vilken ålder kan man börja med retinolkräm?

När huden börjar åldras och man kan se de första tecknen på rynkor, pigmenteringar, solfläckar eller ojämn hudfärg kan det vara bra att börja. Ofta brukar det vara i åldern 25 - 30 år.

Betyg på testguiden:

4/5 - (229 votes)