Bästa Schampot för fett hår » 4 produkter i test

Ett riktigt bra schampo för fett hår ska ge ett glansigt hår utan att det ser fett ut. Samtidigt ska produkten göra håret ordentligt rent utan att torka ut varken hårstrån eller hårbotten. Ja, det kan vara svårt att hitta ett sådant schampo bland alla produkter som finns på marknaden men det går att hitta dessa guldklimpar.

Vi har tittat igenom många av marknadens mest populära produkter och handplockat några av de allra bästa. Dessa schampon har testats noggrant och efterhand det kommer nya produkter som kan utmana våra vinnare uppdaterar vi våra tester regelbundet med ny information.

1. Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Bäst i testet blev Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo som är perfekt för fett hår men även normalt hår. Det här schampot minskar en förhöjd talgproduktion vilket gör att håret håller sig fräschare längre.

Produkten torkar varken ut håret eller hårbotten utan vårdar i stället genom att tillföra vitaminer och mineraler. Bland innehållet finns grönt te och proteinenzymer som också ger håret ett mer djup i färgen.

Schampot ger ett bra resultat med ett luftigt och lätt hår som känns rent utan någon fet hinna över strån och hårbotten. Produkten är i övrigt fri från både parabener och sulfater.

Ger ett rent och fräscht hår samtidigt som det vårdar hårbotten och hårstrån. Vi hittar inget negativt med denna produkt.
Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo
Till produkt

2. Oribe Signature The Cleanse Clarifying Shampoo

Ett annat schampo som också är inriktat på att minska hög talgproduktion är produkten Oribe Signature The Cleanse Clarifying Shampoo.

Det här schampot rengör på djupet och tillför hårbotten balanserande ämnen med sitt innehåll av vulkanisk aska som har ett mycket högt näringsvärde. Produkten rengör också skonsamt samtidigt som schampot återuppbygger hårets styrka och glans. Håret blir mjukt och känns härligt rent.

Minskar problem med hög talgproduktion och ger näring åt hårbotten.

Vi har inget att anmärka på denna produkt.
Oribe Signature The Cleanse Clarifying Shampoo
Till produkt

3. L’anza Daily Clarifying Shampoo

Produkten L’anza Daily Clarifying Shampoo är ett mycket vårdande schampo som ger riktigt goda resultat på fett hår. En produkt som gör det lättare att fasa ut antalet hårtvättar för den som tvättar håret för ofta.

Schampot återställer hårbottens naturliga balans samtidigt som det är mycket skonsamt mot både hårbotten och hårstrån. Produkten både vårdar och normaliserar hårbottnens fettnivåer samtidigt som det rengör från överskott av talg.

En vårdande produkt som är skonsam och fungerar riktigt bra mot fett hår. Vi hittar inget negativt för detta schampo.
L'anza Daily Clarifying Shampoo
Till produkt

4. Davines Love Curl Shampoo

Ytterligare en produkt som fungerar riktigt bra vid överproduktion av talg i hårbotten är Davines Love Curl Shampoo.

Detta schampo innehåller vitaminer, mineraler, proteiner och spårämnen som ger hårbotten massor av näring. Bland innehållet finns mandelolja och produkten är även rik på B- och E-vitamin, magnesium, proteiner, kalium, koppar, fosfor och järn. Håret får ett snyggt och rent resultat med spänstiga hårstrån och fin glans samtidigt som talgproduktionen balanseras effektivt.

Tar effektivt hand om överproduktion av talg och ger ett fint fräscht resultat. Vi hittar inget negativt med denna produkt.  
Till produkt

Så är alla schampo för fett hår utvalda

Vi har gått igenom marknadens populäraste schampon och handplockat produkter av hög kvalitet. Bland våra vinnare har vi utsett produkter i olika prisklasser, från budget till dyrare alternativ.

Testerna för att hitta bästa schampot för fett hår genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Effekt – I testerna har vi tittat på vilken effekt varje produkt har på håret. Först och främst om håret känns rent utan några feta hinnor på stråna men även att talgproduktionen minskar för att inte behöva tvätta håret för ofta. Här tittar vi också på att hårbotten inte känns uttorkad utan får den återfuktning den behöver.
  • Innehåll – Här har vi tittat på vad produkterna egentligen innehåller med vilka de verksamma ämnena är och vi har även bedömt mängden av onödiga tillsatser.

Köpguide schampo för fett hår

Om man upplever problem med att håret blir fett är det väl värt att investera i ett schampo som motverkar detta effektivt.

Det finns många sådana produkter på marknaden men en hel del torkar ut både hårstrån och hårbotten. Det i sin tur ökar i stället talgproduktionen med resultatet att håret blir ännu mer fett mycket snabbare. Här i vårt test har vi letat fram de bästa alternativen och i denna köpguide går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp.

Avfettning i kombination med återfuktning

För att håret ska kännas rent efter en tvätt behöver produkten avfetta håret effektivt. Håret ska kännas fräscht efteråt utan att man känner några feta hinnor på hårstrån eller i hårbotten.

Samtidigt ska ämnena som löser upp fett och oljor inte vara för starka för att påverka det naturliga fettlagret för mycket för då börjar talgkörtlarna producera ännu mer fett för att kompensera uttorkningen.

Därför behöver schampot vara milt med milda ingredienser som samtidigt också ger hårbotten återfuktning. Produkten måste med andra ord ge en bra balans.

Näring och vårdande ämnen

För att hårstrån ska växa med bra kvalitet och för att hårbotten ska må så bra som möjligt kan man behöva ett schampo som även vårdar och ger näring. En optimal hårbotten är också grunden för bra hårkvalitet.

Vanliga frågor och svar om schampo för fett hår

Hur blir man av med fett hår?

Ofta kan det ha att göra med att hårbotten blir uttorkad av för mycket tvättande eller för starka ingredienser i de produkter som används. Använd ett schampo för fett hår med milda ingredienser och som återfuktar hårbotten.

Hur gör man för att tvätta fett hår mer sällan?

Det finns särskilda schampon som fungerar extra bra i en utfasningsperiod för att tvätta håret mer sällan samtidigt som schampot är framtaget just för fett hår. Exempelvis är en av våra vinnare L'anza Daily Clarifying Shampoo perfekt för detta.

Vilket schampo är bäst för fett hår?

Det finns många bra schampon som är speciellt för fett hår. Läs gärna vårt test där vi rekommenderar fyra riktigt bra produkter som vi har utsett till våra testvinnare.

Betyg på testguiden:

4/5 - (229 votes)