Portömning – bra eller dåligt?

Ansiktsmask

Pormaskar är små, svarta prickar som finns naturligt i människans hud och ofta i ansiktet. Pormaskar kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat, åtminstone för andra runtomkring. Många som har pormaskar är snarare medvetna om sina svarta små prickar, vilket kan kännas både jobbigt och genant. En vanlig reaktion är därför att försöka dölja pormaskarna med hjälp av smink eller försöka bli av med dem genom att klämma dem.

Till Pormask The Ordinary Till Skin To Die For

Vad är en pormask?

Pormaskar består av talg och döda hudceller och finns naturligt i människans hud. Att de är svarta till färgen beror på talg och hudrester som oxiderar då de kommer i kontakt med syre. Det finns även pormaskar som är ljusa och liksom ”inkapslade”, vilket betyder att de är stängda då de inte har oxiderat. Sådana pormaskar är generellt sett svårare att bli av med på egen hand.

Eftersom huden delvis består av döda hudceller är det viktigt att ta hand om sin hy, i synnerhet i ansiktet där du med fördel kan användas en ansiktspeeling för att få bort en del av de döda hudcellerna. 

Det är bra om du har möjlighet att peela huden ett par gånger i månaden, samtidigt som du bör vara försiktig så att huden inte tar skada eller utsätts för alltför stora påfrestningar. Idag finns det dock ett stort utbud av skonsamma och kvalitativa hudvårdsprodukter som både renar, vårdar och minskar antalet döda hudceller. Som exempel kan nämnas AHA- och BHA-syror.

Förbygg orenheter och pormaskar i huden 

Du kan själv se till att ta hand om din hud, såväl inifrån som utifrån. Exempel på åtgärder som ökar välbefinnandet kan vara att 

 • Sluta röka, snusa och dricka alkohol
 • Äta mindre färdigmat som ofta är processad
 • Äta mindre osunt fett och raffinerat socker (vitt) 
 • Öka intaget av vatten och näringsrik mat 

För att förbättringen ska bestå krävs det någon form av förändring enligt ovan, även om du naturligtvis inte måste göra allt med en gång eller hela tiden. Oftast är det lättare att lyckas hålla i långsiktigt om man börjar i det lilla och sen ökar allteftersom. 

Du ska inte heller ägna dig åt portömning alltför frekvent då huden riskerar att skadas vid alltför stor påfrestning. Ungefär två till tre gånger i månaden är lagom om du ska använda peeling, och då bör du använda en skonsam produkt som även är fuktighetsgivande.

Portömning hemma 

Det är svårt att inte klämma och känna på pormaskar, vilket egentligen inte är det ultimata för huden då många använder naglarna för att överhuvudtaget komma åt de ”små rackarna”. Det du då riskerar är att få en hudinfektion på köpet, vilket kan resultera i ärrbildningar.

Om du ska klämma pormaskar hemma är det viktigt att förbereda sig väl genom att ha bra redskap och bra hudvårdsprodukter nära till hands. 

Klämma pormaskar hemma – så här förbereder du

 • Tvätta händerna noga med tvål och vatten och gärna avsluta med handsprit 
 • Tvätta bort smink och smuts med hjälp av en skonsam och fuktighetsgivande rengöringsprodukt 
 • Använda en skonsam peelingkräm som försiktig masseras in på och runt näsan, i pannan och på hakan 
 • Ånga ansiktet för att öppna porerna så mycket det bara går 
 • Använda tunna handskar om det är möjligt 

Ånga ansiktet – så här gör du

 • Koka upp vatten och häll det i en djup skål
 • Använd en skål som är så pass vid att du kan luta dig över den och få ånga i hela ansiktet 
 • Lägg en ganska stor och ren handduk som ett ”täcke” över tallriken och huvudet 
 • Försök att ånga ansiktet i åtminstone tjugo munter, gärna längre 
 • Har du mycket pormaskar (och kanske även finnar) är det bra om du kan sitta minst en halvtimme – fyrtiofem minuter så att porerna verkligen får en chans att öppna sig ordentligt 
 • Påbörja portömningen och tänk på att vara mycket varsam genom att undvika att klämma med naglarna eller fingrarna och istället använda ett portömningsverktyg 
 • Har du ingen portömmare bör du använda bomull eller lite mjukt papper som du lindar runt fingrarna som skydd  (även tunna plast- eller silikonhandskar går bra)
 • Efterbehandla med kokosolja som är både antibakteriell och naturligt återfuktande

Porttömning på salong

Innan du beställer tid hos en hudterapeut bör du kolla upp att salongen har gott renommé och att personalen har adekvat utbildning. Om du redan går hos en hudterapeut som du litar på, eller har möjlighet att få en rekommenderad, är det ett plus i kanten.

Vanligtvis börjar även hudterapeuten med att ånga ditt ansikte för att hjälpa porerna att öppnar sig och därmed göra tömningen lättare. Skulle det finns flera stängda porer kvar efter ångbadet kan hudterapeuten välja att sticka hål på dem med hjälp av en liten, smidig skalpell. 

I ett sådant läge är det än viktigare att det är en erfaren och skicklig hudterapeut som vet att använda en skalpell utan att skada vävnaden. När skalpellen har gjort sitt används vanligtvis någon form av verktyg som liksom ”greppar tag” i huden och avlägsnar diverse orenheter som pormaskar.

Den viktiga efterbehandlingen – att tänka på 

Det är oerhört viktigt att alla verktyg är sterila och att huden behandlas med en vårdande, fuktighetsbevarande kräm eller olja som också har förmågan att dra samman porerna. 

Efter en portömning är det väldigt viktigt att låta huden vila och att skölja ansiktet med riktigt kallt vatten i rikliga mängder. Använd en mild och (helst) parfymfri ansiktskräm eller olja med exempelvis kokos eller jojoba. Undvik att använda smink i minst ett dygn, gärna något längre.

För- och nackdelar med portömning 

Har du mycket besvär med pormaskar och kanske även acne finns det bra hjälp att få, både av en hudvårdsterapeut och av en farmaceut som kan tipsa om bra och skonsamma produkter och behandlingsmetoder.

Då det i grund och botten handlar om att avlägsna överflödiga döda hudceller finns det många fördelar med att ta hand om sin hud och att göra portömning någon gång emellanåt. Det viktigaste är att det inte sker för ofta eller för hårdhänt och att införskaffa bra verktyg som gör att portömningen blir så skonsam som möjligt.

Det går också bra att kan göra egen peelingkräm med hjälp av havregryn och vatten eller en skvätt kokosolja. Även citronsaft är nyttigt för hyn och hjälper dessutom porerna att dra ihop sig efter en behandling.

En nackdel skulle kunna vara att hudvårdsspecialisten inte har nog med kunskap eller är så ovarsam att din hud istället skadas. Detsamma gäller förstås om du själv ignorerar alla råd, såsom god handhygien, sterilisering av verktyg och efterbehandling.

Bra produkter är A och O

Har du så kallad ”problemhy” kan det vara frestande att använda olika produkter för att försöka dölja exempelvis pormaskar. Det finns mängder med smink- och hudvårdsprodukter som är framtagna enbart för ”kamouflera” ojämnheter i huden. Vissa är funkar bra och är skonsamma mot huden, medan andra är mindre bra och mindre skonsamma.

Det du vill undvika är att täppa till porerna ännu mer, så det bästa är om du kan använda så få sminkprodukter som möjligt. Främst är det produkter som concealer, foundation och puder som stänger igen porerna och gör så att orenheterna får ännu mer fäste.

I övrigt bör du använda så milda rengöringsprodukter som möjligt, helst ska de vara helt oparfymerade och gärna ekologiska. Gör du tvärtom, det vill säga använder parfymerade och icke vårdande produkter, kommer huden att torka ut och därmed producera ännu högre mängder med talg och fett. Det är lätt att du hamnar i en ond cirkel i ett sådant läge eftersom det är lätt att öka på användandet av uttorkande produkter ytterligare, vilket leder till ännu större talgproduktion… och så vidare.

För att sammanfatta det hela kan vi konstatera att skonsamma, vårdande hudvårds- och sminkprodukter hjälper hudens naturliga återhämtning och gör så att huden håller sig frisk i ett långsiktigt perspektiv.

Det som också kan vara avgörande för resultatet av en portömning är att låta en utbildad, erfaren hudspecialist göra tömningen, alternativt be om tips för hur du själv kan göra det på ett så skonsamt sätt som möjligt.

Betyg på guiden:

Rate this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *