BUS – allt du behöver veta om brun-utan-sol  

Brun utan sol

Lagom till dess att vintern släpper sitt grepp och våren övergår i sommar är det dags att ta på sig tunna och ibland icke heltäckande kläder. Tyvärr är det vanligtvis den tid på året som många av oss är som blekast, vilket kan göra att det tar emot att klä sig som man egentligen vill.

Det finns dock ett relativt enkelt och billigt knep att ta till, vilket är ett knep som de flesta klarar av att testa med som kräver lite övning. Vi talar såklart om det som numera är ett allmänt vedertaget begrepp med förkortningen BUS, det vill säga Brun-utan-sol.

Undvik bad i salt, bräckt och klorfyllda vatten 

För att uppnå bästa resultat är det viktigt att testa sig fram och sondera terrängen bland såväl märken som metoder för applicering. Bra att veta är till exempel att brun-utan-sol -produkter är känsliga för både salt och bräckt vatten, vilket även gäller klorfyllda pooler. I kontakt med den här typen av vatten kan krämen lätt bli fläckig och skapa vita områden på kroppen. 

Gillar du att bada i havet, sjön eller en pool är kanske brun-utan-sol  inget för dig, såvida du inte är villig att chansa på att krämen sitter kvar förstås. Självklart finns det också krämer som håller och täcker bättre än andra, även om det förmodligen är bättre att använda metoden med spraytan för den badtokige.

Övning ger färdighet 

Det krävs en del övning för att bli bra på att applicera brun-utan-sol  med ett jämnt och fint resultat. Som tur är finns det en rad olika brun-utan-solprodukter med olika egenskaper, vilket gör att du har goda chanser att hitta den produkt som passar dig bäst. Vad som är viktigt att tänka på är att följa instruktionerna på förpackningen noga då olika krämer applicerar på olika sätt.

Rent generellt tar det omkring ett par, tre timmar innan pigmenteringen syns tydligt form av ”solbränna”. Huden antar en varmare och djupare ton, precis som vid en solbränna, men det händer att det krävs dubbel applicering innan resultatet är det rätta.

Men vad gör du då om brännan blir ojämn och hur gör man för att då till en bra övergång mellan hals och ansikte? Kolla in följande 10 tips för att lära dig de bästa tipsen!

Tips nummer 1: Låt bli att skrubba

Du ska inte skrubba, du ska istället duscha riktigt varmt eftersom det mjukar upp huden och öppnar upp porerna. Torka genom att ”gnugga dig varsamt” men bestämt med en ren handduk.

Obs! Du kan med fördel pressa några droppar färsk citronjuice på en lätt fuktad handduk som du lägger i mikrovågsugnen på låg effekt i ett par minuter. Det är viktigt att handduken inte blir varmare än att den kan ha kontakt med huden utan att du bränner dig. Gnugga försiktigt bort brun-utan-sol krämen som nu bör lossna lättare.

Tips nummer 2: Använd tandkräm 

Tryck ut en klick med tandkräm på en skrubbhandske för att gnugga rent handflator, handleder och fingrar efter applicering av brun-utan-sol . Det är viktigt att du väljer en vit tandkräm för bästa effekt och att du endast använder knepet med tandkräm på mindre delar av kroppen då det sliter en del på huden.

Tips nummer 3: Ta hjälp av rakskum 

Använd rakskum för att få bort mörka partier som har orsakats av brun-utan-sol produkten. Det är viktigt att du endast använder skummet på de hudområden som har fått en mer intensiv ton.

Tips nummer 4: Peel-off-mask för jämnare ton 

Ta bort ojämnt applicerad brun-utan-sol med hjälp av en peel-off-mask som har en utjämnande effekt för en jämnare och mer naturlig hudton.

Tips nummer 5: Grunda och vårda 

Grunda väl och var noga med både för- och efterarbetet genom att använda skonsamma hudvårdsprodukter med peelingeffekt för att avlägsna döda hudceller.

Tips nummer 6: Smörj nerifrån och upp

Börja med att smörja brun-utan-sol på fötterna och fortsätt sedan med vader, lår och rumpa, och stuss för att sedan fortsätta med mage, rygg, byst och armar. För jämnast resultat bör du smörja med svepande rörelser och se till så att krämen verkligen når överallt där du vill att den ska nå.

Viktigt att veta är att många brun-utan-solprodukter får en mörkare ton på något tjockare hud, som på fotens sida, tårna och knogarna. Här bör du alltså ”putsa” lite mer för att arbeta in krämen ordentligt.

Tips nummer 7: Se över händer och fingrar 

Ett bra knep är att blöta ner en frottéhandduk som läggs på golvet och som kan användas för att torka handflatorna efter hand eller när du är klar. Vill du inte ”offra” en handduk kan du istället använda tunna plast- eller latexhandskar.

Tips nummer 8: Kom ihåg ”udda områden”

Glöm inte bort att smörja in ovansidan av händerna efter att ha skrubbat insidan. Försök också att fördela krämen jämnt över foten och särskilt mellan tårna, samtidigt som du undviker att smörja in fotsulorna vilket gärna kan bli lite kladdigt. 

Tips nummer 9: Naturlig övergång 

Försök att skapa en så naturlig övergång som möjligt mellan ansikte och hals samt mellan ansikte och övriga kroppsdelar som kommer att exponeras mycket.

Tips nummer 10: Blanda ut med hudkräm 

Brun-utan-sol i krämform kan med fördel blandas ut ned en liten mängd hud- eller ansiktskräm, vilket är bäst i ansiktet där det passar bra med en ljusare nyans som kan kompletteras med bronzer eller liknande.

Obs! Bronzern kan du även använda för att jämna ut eventuella ojämnheter mellan huden i ansiktet och huden på halsen .

Tips nummer 11: Öva och testa 

Oavsett om du redan är van att BUS:a eller om du ska testa för första gången är det en bra idé att öva på mindre hudpartier samt att testa olika brun-utan-solprodukter.

Betyg på guiden:

Rate this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *