Hår som går av – vanliga orsaker och tips på åtgärder

tonat har

Att håret går av eller lossnar kan ha flera orsaker och det är viktigt att försöka ta reda på den underliggande och främsta anledningen. För många kan det komma lite som en chock första gångerna det händer, och då kan det kanske vara en tröst att veta att ett skadat hår faktiskt går att reparera.

Har håret blivit misskött och utsatt för tuff behandling under en längre tid krävs det vanligtvis både tid och tålamod för att få tillbaka hårets ursprungliga kvalitet. Det finns dock metoder och produkter som hjälper, men då behöver du först ta reda på orsaken. Läs vidare för att lära mer om de vanligaste orsakerna till att håret går, samt för att få tips om vad du själv kan göra för att bibehålla ett så friskt och välmående hår som möjligt.

Vi rekommenderar

    Vanliga orsaker till att håret går av 

    Hår som går av och hår som lossnar är två olika saker och har oftast helt olika orsaker. Håravfall innebär (vanligtvis) att håret lossnar vid roten, vilket inte sällan kräver en helt annan typ av behandling jämfört med hår som går av på mitten (mitt på strået).

    Att håret går av beror ofta på att det har utsatts för någon form av slitage, inte sällan under en längre period. Det är vanligare att ett medellångt eller riktigt långt hår går av, vilket kan hända i princip alla och oavsett hårkvalitet, men även kort hår kan gå av om det inte sköts ordentligt.

    Har det gått så långt att håret går av finns det vanligtvis en förklaring, och för att du ska kunna vidta rätt åtgärder behöver du försöka ta reda på den grundläggande orsaken till att håret inte mår bra.

    Kost och motion 

    Det du kan börja med är att se över dina egna vanor vad gäller kost och motion, eftersom håret ofta mår som kroppen mår. Fundera på om det finns faktorer som påverkar ditt inre på ett negativt sätt, som exempelvis inre stress eller oro, näringsfattig kost, avsaknad av motion och så vidare.

    Det finns en del livsmedel och tillsatser som kan ha en negativ påverkan på hårkvaliteten. Det främsta exemplet är oraffinerat socker, det vill säga vitt socker, som förekommer i en mängd olika livsmedelsprodukter och därmed är svårt att undvika helt. För att börja i någon ände kan du därför testa om ett minskat intag av kakor, godis och läsk får håret att må bättre.

    Stylingprodukter och stylingverktyg 

    Oavsett om du har en lång eller kort frisyr kanske du använder någon form av stylingprodukter och/eller stylingverktyg. Det är till exempel inte helt ovanligt att använda en platt- eller locktång eller att använda löshår för att skapa en fylligare look.

    Är det ett löshår som ska flätas in i det naturliga håret utsätts detta för ganska hårt slitage, vilket kan leda till att håret går av. Även verktyg som tillför värme sliter en hel del på håret, som kan bli så torrt och sprött att det går av.

    Det finns också mer eller mindre bra stylingprodukter och därför gäller det att hitta produkter som passar just din hårkvalitet. Har du ett långt och lockigt hår kan en fuktbevarande hårmousse vara ett bra alternativ, i synnerhet om du vill behålla dina lockar. Det är också viktigt att använda rätt typ av borste, och gärna en som är skonsam mot både hår och hårbotten. 

    I övrigt gäller det att vårda håret med hjälp av skonsamma produkter som innehåller så många vårdande och fuktighetsgivande/bevarande ingredienser som möjligt. Det gäller allt från inpackning till schampo och balsam till gelé, vax, spray och mousse.

    Färgning, toning och blekning 

    Har du för vana att färga, tona eller bleka (blondera) håret får du vara beredd på att håret kommer att ta skada, åtminstone om det sker regelbundet och under en längre tid. Är du av naturen mörkhårig och bleker håret så att det blir helt blont riskerar du dessutom att håret trillar av. 

    Här krävs det intensiv och regelbunden hårvård, både genom inre och yttre åtgärder i form av vitamintillskott och rätt sorts hårvårdsprodukter. Undvik helst att använda hårvårdsprodukter som gör håret stelt och icke följsamt då även det kan bidra till att håret blir skört och går av. Satsa istället på fuktbindande och stärkande produkter, gärna någon form av hårolja som du smörjer in hårtopparna med. På så vis får du ett mjukare och mer följsamt hår samtidigt som det skyddar topparna från yttre påfrestningar.

    Vad kan jag göra själv?

    Det finns en stor sannolikhet att du själv har använt produkter och verktyg som sliter en del på håret. Det kan också vara så att du får i dig för lite näring och vätska genom den kost du äter, och om så är fallet går det som tur är att göra något åt. 

    Även för dig som färgar, eller till och med blonderar, håret finns det bra produkter som både återfuktar och vårdar såväl spruckna som slitna toppar. Tillhör du dem som regelbundet bleker eller färgar hela eller delar av håret behöver du också (lika regelbundet) behandla håret med bra produkter.

    Använder du balsam är det viktigt att torka håret varsamt och enbart med hjälp av en handduk. Linda gärna in håret i en turban när det fortfarande är fuktigt, och låt det vila så i minst en halvtimme för att ge håret en chans att suga åt sig av fukten i handduken. Därefter bör du låta håret lufttorka.

    Ta en titt på vilka näringsämnen du eventuellt saknar och fyll på med ett lämplig kosttillskott. Ta gärna hjälp av en farmaceut eller en hudvårdsterapeut som har djupare kunskaper om såväl hår som hud (för att även din hårbotten ska må bra). De kan tipsa om produkter som passar just din hårtyp och ge dig värdefulla råd om hur du tar hand håret på bästa sätt. 

    Som till exempel att sänka temperaturen på vattnet i samband med att du tvättar håret eftersom kallt vatten har en revitaliserande effekt, både på håret och hårbottnen.

    Hormonförändringar

    För kvinnor i fertil ålder, eller kvinnor i klimakteriet, är sprött och livlöst hår ett ganska vanligt fenomen. Här finns det dock en enkel förklaring som inte helt förvånande tillskrivs  hormonförändringar i kroppen. 

    Såväl inför som under en graviditet förändras kroppen på så vis att hormonbalansen rubbas. Något som också sker i samband med klimakteriet. Här gäller det att tillsätta viktiga näringsämnen i form av mineraler, vitaminer och liknande som kroppen eventuellt lider brist på och som även kan påverka hårkvaliteten. I det här fallet är både vård- och apotekspersonalen en säker och bra källa för goda råd.

    Yttre påfrestningar 

    För att skona ditt hår från yttre påfrestningar bör du undvika solljus, i synnerhet när det är som starkast mitt på dagen. Även bad i vatten som innehåller klorin eller salt har en blekande och uttorkande effekt, vilket gäller för såväl hår som hud. 

    Tillhör du den skara människor som gillar att sola och bada bör du skydda dig med hjälp av heltäckande kläder, solkräm, hatt eller keps. Har du långt hår kan du även skydda hårtopparna med lite inpackning eller använda balsam i sprayform (funkar lika bra på långt som kort hår).

    Betyg på guiden:

    Rate this post

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *