Bästa » Rakskum

Rakskum

Rakskum är en otroligt smidig och lättanvänd produkt att använda i samband med rakning. Rakskummet består av ett färdigblandat lödder förpackat i en praktisk sprayburk. Du slipper lägga tid på att vispa upp löddret själv, istället trycker du bara lätt på burken så får du ut det färdiga löddret direkt i handen. Löddret från ett rakskum är tunnare än exempelvis rakkräm eller raktvål vilket gör att rakskummet lämpar sig utmärkt för den moderna flerbladshyveln.

1. Speick Shaving Foam 200ml – Rakskum

Sammanfattning: Speick Shaving Foam är ett raklödder som har fått fantastiska recensioner och som är en favorit hos många. Det är ett milt, lugnande och återfuktande rakskum som därmed även kan passa dig med torr eller känslig hud. Inte nog med det så är den fri från parabener, mineraloljor och konserveringsmedel samt är helt vegansk.

Förutom dess innehåll av Aloe Vera och veteprotein så innehåller den även Speicks hemliga ingrediens, nämligen extrakt från Speickplantan.

Doften är så där härligt maskulin med toner av lavendel, örter och jord samt med vissa noter från den speciella Speickplantan.

Speick Shaving Foam 200ml – Rakskum
Till butik

2. American Crew Protective Shave Foam 300 ml – Rakskum

Sammanfattning: Här är ännu ett bra rakskum som ger ett riktigt krämigt och härligt löder med bra glid. American Crew Protective Shave Foam ger ett perfekt skydd vid rakning samtidigt som det mjukgör skäggväxten för att göra rakningen så hudnära och enkel som möjligt. Raklöddret förebygger också irritationer i huden som ju annars lätt kan uppstå vid rakning.

Rakskummet torkar inte ut huden och passar därför alla hudtyper, även du som har torr eller känslig hud. Det här är ett raklödder som lämpar sig bäst för dig som använder en flerbladshyvel men kan även användas tillsammans med säkerhetshyvel om du först grundar med en pre shave produkt.

American Crew Protective Shave Foam 300 ml – Rakskum
Till butik

3. Proraso Shaving Foam Senitive 50ml – Rakskum

Sammanfattning: Det italienska märket Proraso är kända världen över för att erbjuda riktigt bra rakskum och detta är definitivt inget undantag. Har du en hud som lätt blir röd och irriterad? Då kan Proraso Shaving Foam Sensitive vara raklöddret för dig. Det är nämligen ett raklödder som är speciellt utvecklat för dig med känslig hud. Tack vare dess innehåll av lugnande grönt te och havreextrakt får du ett bra skydd under rakningen samtidigt som dess lugnande effekt motverkar irritationer. Raklöddret innehåller även sheasmör och glycerin som ger fett och fukt till din hud. Det här är helt enkelt ett fantastiskt bra raklödder som passar alla.

Proraso Shaving Foam Senitive 50ml – Rakskum
Till butik

4. PINO SILVESTRE Rakskum 300 ml

Sammanfattning: 

PINO SILVESTRE Rakskum 300 ml
Till butik

Fördelar med att använda ett rakskum

Det finns olika typer av produkter att använda vid rakning och rakskum är väldigt populärt framförallt för att det är så enkelt att använda. Du slipper lägga tid på att arbeta upp ett lödder och kan istället bara trycka ut det färdiga löddret enkelt direkt från flaskan. Visserligen har de mer traditionella produkterna såsom rakkräm och raktvål börjat få ett uppsving igen men när det kommer till just enkelhet så finns det inget som går upp emot rakskummet. Känner du att du inte har så mycket tid att spendera på din rakning så är det helt enkelt ett rakskum du ska satsa på.

Rakskummets funktion är att mjuka upp huden och skäggstråna innan rakningen vilket gör rakningen enklare och du får ett bättre resultat. Raklöddret minskar också friktionen så att rakhyveln får ett bättre glid vilket i sin tur minimerar risken för skärsår och andra hudproblem. Många raklödder innehåller också hudvårdande och mjukvårdande egenskaper för att ytterliga minska påfrestningen på din hud och förebygga irritation. Rakning är nämligen mycket mer påfrestande för huden än vad man kanske kan tro och därför är det viktigt att använda en bra produkt för att göra rakningen så skonsam som möjligt för din hud.

Olika sorters rakhyvlar kräver olika sorters rakskum

Innan du väljer vilket rakskum du ska köpa bör du ställa dig frågan vilken typ av rakhyvel du kommer använda. De flesta rakskum passar de moderna flerbladshyvlarna som många använder sig av men om du tillhör en av dem som använder en gammaldags så kallad säkerhetshyvel så ställer den lite högre kram på rakskummet. Då bör du därför välja ett rakskum som har både hög densitet och ett riktigt bra glid för att rakningen ska fungera så bra som möjligt. Om du använder en säkerhetshyvel kanske du även ska fundera på om du inte ska välja en raktvål eller rakkräm istället som är mer anpassad för det. Men vill du ha enkelheten med ett raklödder så går det absolut att hitta bra raklödder som fungerar tillsammans med säkerhetshyvel, det gäller bara att du hittar rätt sort.

För dig som använder flerbladshyveln så är utbudet däremot mycket större. Givetvis bör du välja ett rakskum av hög kvalitet men här kan du också ta hänsyn till faktorer såsom, doft, pris och hudtyp.

Hur du använder ett rakskum

Som vi nämnt tidigare så är ju fördelen med ett rakskum just att det är så enkelt att använda. Börja med att fukta huden med varmt vatten och spraya därefter ut en liten mängd rakskum i din handflata, applicera i ansiktet och sen är det bara att sätta igång med rakningen. Kan det bli enklare? 

Om du använder dig av en klassisk säkerhetshyvel rekommenderar vi att du först grundar med en rakolja eller någon annan form av pre shave produkt för att få en riktigt bra skyddsbarriär vid rakningen.

Frågor & Svar Rakskum

Behöver jag ha en rakborste för att applicera raklöddret?

Nej, du behöver absolut ingen rakborste utan kan enkelt applicera raklöddret direkt med dina händer. Vissa föredrar dock ändå att använda en rakborste, men det är mest en smaksak. Det kan vara väldigt skönt att använda en rakborste eftersom den är mjuk och behaglig mot huden och tillför det där lilla extra till rakningen medan andra mest tycker att det är ett tidskrävande och onödigt moment. Det bästa är att du själv provar för att se vad du tycker är bäst.

Kan jag använda raklödder när jag rakar mig med en rakapparat?

De flesta rakapparater är anpassade för att användas utan raklödder och det är väl också just en av anledningarna till att många väljer att använda en rakapparat istället, för att det är enkelt. Men det finns även rakapparater som är anpassade för att användas tillsammans med raklödder, samt de som fungerar både med och utan raklödder. För att få svar på detta bör du därför läsa igenom bruksanvisningen för just din rakapparat för att se hur den är avsedd att användas.

Jag får ofta röda prickar efter rakning, hur kan jag undvika det?

Det är väldigt vanligt att man får röda prickar i ansiktet efter rakning och detta beror på att hårsäckarna blir inflammerade efter att rakhyveln har varit där och irriterat med sina rakblad. Röda prickar kan också uppstå på grund av att hårstrån börjar växa inåt, vilket kan bero på att döda hudceller ligger i vägen och hindrar skäggstråna från att ta sig ut och då börjar de istället växa inåt.  För att undvika röda prickar och andra irritationer i huden är det väldigt viktigt att rengöra huden ordentligt före rakningen. Det är också viktigt att mjuka upp huden och skägget ordentligt innan du ska raka dig. Det bästa är om du kan ta en varm dusch eller ett bad innan rakningen. Har du inte tid för det kan du lägga en varm handduk på ansiktet och halsen en stund innan du börjar raka.  Det är också bra att skrubba huden då och då för att på så sätt få bort döda hudceller som annars kan leda till inåtväxande hårstrån. Antingen använder du en skrubborste eller något typ av ansiktsskrubb.  När det väl är dags för rakningen är det viktigt att du väljer en vass rakhyvel. Slöa rakhyvlar fastnar lätt i skägget och sliter på huden medan vassa hyvlar kommer åt mycket bättre, har en bättre friktion och skär enkelt av hårstråna.  Sist men inte minst är det oerhört viktigt att välja ett riktigt bra rakskum av hög kvalitet som ger ett bra skydd under rakningen och vårdar din hud efter rakningen så du slipper irritation, röda prickar och andra hudproblem. Avsluta alltid rakningen med en bra after shave produkt som också hjälper till att minska risken för irritation.

Betyg på testguiden:

3.4/5 - (306 votes)